Bánh mì is a Vietnamese baguette with a crispy outer shell, soft inside, and a filling inside. Depending on regional culture or personal preference, people can choose many different types of side dishes, and the name of the bread also depends largely on those variations. However, the most popular versions often contain ham, meat, fish or vegetarian food, along with some other ingredients such as pate, butter, vegetables, chili, eggs and pickles. In addition, the bread can also be used with a variety of dishes, such as sardines, meatballs or braised beef. Bánh mì is considered a popular fast food and is often consumed for breakfast or any snack during the day. Due to its reasonable price, the bread has become a very popular dish.
Bánh mì là một loại baguette của Việt Nam với lớp vỏ ngoài giòn tan, ruột mềm, còn bên trong là phần nhân. Tùy theo văn hóa vùng miền hoặc sở thích cá nhân mà người ta có thể lựa chọn nhiều loại đồ ăn kèm khác nhau, ngoài ra tên gọi của bánh cũng phụ thuộc phần lớn vào những biến tấu ấy. Tuy nhiên, những phiên bản phổ biến nhất vẫn thường chứa chả lụa, thịt, cá hoặc thực phẩm chay, kèm theo một số nguyên liệu phụ khác như pa tê, bơ, rau, ớt, trứng và đồ chua. Bên cạnh đó, bánh còn có thể dùng chung với nhiều món ăn đa dạng, chẳng hạn như cá mòi, xíu mại hoặc thịt bò kho. Bánh mì được xem như một loại thức ăn nhanh bình dân phổ biến và thường được tiêu thụ vào bữa sáng hoặc bất kỳ bữa phụ nào trong ngày. Do có giá thành phù hợp nên bánh đã trở thành món ăn rất được nhiều người ưa chuộng.
Ingredients for a loaf of Bánh mì
(Các thành phần nguyên liệu cho một ổ Bánh mì)
Hoàng Yến